W ubiegłym roku po raz pierwszy, obecnie po raz drugi, uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie przygotowali konkurs kulinarny pod nazwą Gotowanie z VIP-ami. Konkurs odbywał się w dniu 10 marca, czyli w dniu coraz częściej obchodzonym jako Dzień Mężczyzny.
Do wspólnej zabawy zaprosili starostę Janusza Szpaka, wicestarostę Henryka Czernieja, dyr. SP ZOZ Piotra Mateja, prezesa Zarządu Banku Spółdzielczego w Izbicy Marcina Wojewodę, szefa marketingu w OSM Krasnystaw Krzysztofa Bortackiego, a także przedsiębiorców z którymi szkoła współpracuje, a mianowicie Janusza Spierzaka i Krzysztofa Kawęckiego. Jedyną rodzynką – niespodzianką, która brała udział, była pani Anna Augustyniak – sekretarz Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.
Wszystkich uczestników podzielono na dwuosobowe zespoły, które następnie wylosowały swoje stanowiska pracy. Zadaniem ekip było wspólnie z uczniami z klasy gastronomicznej przygotować dania z polędwiczki oraz desery nazwane Wiosenne Wariacje.
Wymieniona szkoła słynie ze specjalistów uczących się w Technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy niejednokrotnie zajmowali wysokie miejsca w ogólnopolskich konkursach. Wszystko przygotowano w profesjonalny sposób, w czym ogromna zasługa pań uczących w tym zawodzie. Dla osób obserwujących konkursowe zmagania przygotowano smakowite dania, które znikały w oka mgnieniu.
Zaproszono również profesjonalne jury, które miało za zadanie ocenić zarówno smak i wygląd potraw, a także czystość pracy oraz dobór składników i kreatywność. Wszystkie potrawy były sporządzane pod kierunkiem pani Elżbiety Wójcik – prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego O/Lublin właścicielki restauracji Koncertowa w Lublinie oraz pana Jacka Jakubczaka – prezesa Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników w Regionie Lubelskim, którzy przewodniczyli jury. Ponadto w skład weszły panie Jolanta Kozak redaktor naczelna czasopisma Panorama Lubelska i Dorota Sawa prezes LGD Krasnystaw Plus.
Kiedy już patelnie ostygły, a członkowie jury posmakowali wszystkich przygotowanych potraw, pani Elżbieta Wójcik przedstawiła w niezwykle „smakowity” sposób werdykt. Otóż przyznano jedno wyróżnienie dla ekipy: Anna Augustyniak – Janusz Szpak, a pozostałe ekipy zajęły miejsca równoległe. Zobaczymy kogo organizatorzy zaproszą do udziału w roku przyszłym.
