W dniach od 3 do 23 lutego 2019 r. młodzież Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie uczestniczyła w „Praktykach gastronomicznych w Hiszpanii, organizowanych we współpracy z fundacją „Zielony Słoń”. Praktyki u hiszpańskich pracodawców odbyło 16 uczniów. W ramach projektu sfinansowano zakwaterowanie, wyżywienie oraz koszty podróżyTen trzytygodniowy pobyt to był czas pełen wrażeń oraz sumiennej pracy. Miejsce, które stało się domem dla praktykantów to rezydencja w przepięknym mieście Ubeda, położonym w Andaluzji. Ubeda to Miasto Światowego Dziedzictwa, znane z zabytków wpisanych na listę UNESCO: szlaku ceramicznego i muzeum garncarstwa Paco Tito oraz muzeum produkcji oliwy. Miejscowa kuchnia i jej przysmaki to ochios tradycyjny produkt piekarniczy i churros z czekoladą - słodycz zazwyczaj jadana na śniadanie. Wszyscy uczestnicy dostali certyfikaty potwierdzające odbycie praktyk oraz znajomości języka hiszpańskiego na poziomie podstawowym . Było to nowe doświadczenie dla młodych ludzi, poznanie innego kraju, zasad funkcjonowania, systemu pracy, kuchni, tradycji, zwyczajów i kultury. Opiekunami praktyk były Monika Łepik i Małgorzata Jędruszczak.
Więcej informacji można znaleźć na facebook u ZSP nr1.Euromind.ZielonySłoń oraz instagramie _zetka_euromind
(opr. ZSP nr 1)
