Już po raz trzeci w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 odbył się konkurs kulinarny pt.: Gotowanie z VIP-ami, tym razem pod hasłem "Smaki regionu". Wzięli w nim udział uczestnicy, których na co dzień znamy z nieco bardziej formalnej, "urzędowej" strony, zza biurka, z mediów lokalnych. Mogliśmy zaobserwować jak rodzą sobie w zwykłych domowych sytuacjach. Oczywiście uczestniczki zaprawione w bojach kuchennych poczuły sie jak ryby w wodzie. Panowie-uczestnicy Ci gotujący, po raz pierwszy podjęli wyzwanie ulepienia pierożków. Musimy przyznać, że na początku wszyscy byli zestresowani, ale gdy wciągnęli się w wir prac zapomnieli o widowni, o jury i pracowali solidnie w pocie czoła.
Mieli do wykonania oryginalne zadanie egzaminacyjne z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz, a mianowicie pierogi z kaszą gryczaną i białym serem oraz drożdżowe racuszki z jabłkiem.
Uczestnicy zostali podzieleni na 4 drużyny i każda z drużyn została zasilona asystentem z klasy o profilu gastronomicznym. Przy stanowisku numer jeden pracowali: pani Wanda Jaroszczuk - Redaktor Naczelna Super Tygodnia Chełmskiego, pan Janusz Szpak- Starosta Krasnostawski i Jakub Kalman - uczeń III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Stanowisko numer dwa należało do: pani Agnieszki Adamskiej - specjalistki d/s marketingu OSM Krasnystaw, pana Piotra Mateja - dyrektora SP ZOZ w Krasnymstawie oraz Przemysława Solana - ucznia III klasy technikum. Skład trzeciej drużyny to: pani ppłk Anna Adamska - Dyrektor Aresztu Śledczego w Krasnymstawie, pan Grzegorz Kapusta - Wicemarszałek Województwa Lubelskiego i Piotr Frańczak - uczeń klasy IV technikum. Czwarta drużyna to: pan Marek Nowosadzki - Przewodniczący Rady Powiatu, pan Radosław Chmielewski - Prezes Zarządu Banku Spółdzielczego w Krasnymstawie oraz Iwona Król- uczennica klasy III technikum. Oceny dokonywało jury w składzie: pani Elżbieta Wójcik - Prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego Oddział Lublin i właścicielka restauracji Koncertowa w Lublinie, Jacek Jakubczak - Prezes zarządu Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, Region Lubelski, ekspert kulinarny – przewodniczący jury, pani Anna Augustyniak - Sekretarz Województwa Lubelskiego oraz pan Sławomir Kamiński - Naczelnik Wydziału Oświaty, Kultury, Kultury Fizycznej i Turystyki.
Po zapoznaniu się z normatywem surowcowym i przepisami drużyny przystąpiły do pracy. Odmierzali, obierali, siekali, mieszali, gotowali, smażyli, lepili, reasumując robili wszystko co w swojej mocy, żeby dania wyszły wyśmienite. Po bojach nastąpił moment degustacji. Czujne oko jury nie umknął żaden szczegół od dekoracji, poprzez podanie, smak, zapach, barwę i konsystencję, wszystko miało wpływ na ocenę końcową.
W kategorii pierogi za miękką skórkę, przepyszny farsz i efektowne podanie zwyciężyła drużyna pana Marszałka Grzegorza Kapusty. Drugie miejsce zajęła drużyna numer 1, trzecie drużyna nr 4, a ostatnie, ale przegrali niewielką ilością punktów drużyna nr 2. Wręczenie dyplomów i nagród przebiegało w atmosferze radości. Jury w podsumowaniu podkreśliło istotę kultywowania tradycji regionalnych w kuchni, bo lubelszczyzna to niewątpliwie jeden z ciekawszych smakowo regionów Polski.
Mieszają się w kuchni lubelskiej wpływy z Rosji, Ukrainy, Litwy. Duży wpływ na kuchnię lubelską miała też kultura żydowska i tradycje kulinarne Żydów. Mieszkało ich w Lublinie tak wielu, że miasto było zwane Jerozolimą Królestwa Polskiego. Taką potrawą wywodzącą się z kuchni żydowskiej są cebularze. Są to drożdżowe płaskie placki pieczone ze specjalnie przygotowaną cebulą. Jest to wypiek tak charakterystyczny dla Lubelszczyzny, jak oscypek dla Podhala.
Tradycyjnie na lubelskich stołach królowała kasza gryczana i potrawy mączne. Popularne były i wciąż są, przede wszystkim w okolicach Biłgoraja czy Janowa Lubelskiego, krupniaki inaczej zwane pierogami gryczanymi. Przypominają one z wyglądu pasztet z kaszy gryczanej i twarogu. Często występują również w postaci drożdżowego placka z nadzieniem z kaszy gryczanej i twarogu. Podobnie jak cebularz widnieje na liście produktów tradycyjnych.
Długo by wymieniać tradycyjne potrawy z tego regionu Polski, wszak na liście produktów regionalnych i tradycyjnych blisko 200 pozycji pochodzi właśnie z lubelskiego. Warto poznać tą kuchnię. Spróbować. Posmakować.
Uczestnicy oraz zaproszeni goście mogli spróbować lokalnych potraw tj.; fajerczaków, cebularzy lubelskich, kaszaków (pierogi biłgorajskie), przaśniaków, chleba na zakwasie ze smalczykiem i ogórkiem kiszonym, lokalnych wędlin z RSP Zagroda. Oraz słodkości bloków mlecznych z bakaliami, szyszek z karmelu, ciasteczek z owocami, a do picia kompot z jabłek od zaprzyjaźnionego sadownika. Goście jedząc te przysmaki rozmarzyli się i wrócili pamięcią do swojego dzieciństwa do zapachów i smaków w domach mam i babć. Wszystkie przepisy oczywiście są do odnalezienia na szkolnym blogu. Dla najmłodszych gości, uczniów gimnazjów, odbył się konkurs tematyczny " Jeden z ośmiu" o kuchni, żywieniu i gastronomii, a dla zwycięzców przewidziano nagrody.
Uczniowie zaangażowani w przedsięwzięciu spisali się, jak zwykle, wybitnie, za co należą się im serdeczne podziękowania: prowadzący Dominka Gaweł i Konrad Sierpina, asystowali im: Pamela Bojarska, Kinga Prościńska, Maciej Smyk, Krystian Pokora i Rafał Piętal.
Przygotowaniem potraw na szwedzki stół zajęli się: Aleksandra Furgałą, Patrycja Kapeluszna, Edyta Szewczak, Karolina Kłonica, Aleksandra Gutowska, Aleksandra Gustaw, Patrycja Opalińska, Daniel Frańczak, Zbigniew Wawryk, a nad wszystkim czuwał niezastąpiony Jakub Kalman.
Całość imprezy zorganizowały nauczycielki uczące w klasach o profilu gastronomicznym: Katarzyna Oleszczuk, Agnieszka Pawlas, Agata Sadlak-Skrzypek, Małgorzata Typiak i Katarzyna Mańko.
