Już po raz czwarty w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. T. Kościuszki w Krasnymstawie odbyła się impreza "Gotowanie z VIP-ami". O 10.00 w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Krasnymstawie, zaaranżowanej na pracownie gastronomiczną stawili się chętni do zmagań konkursowych. Zostali podzieleni na drużyny i każdemu z VIP-ów został przydzielony Asystent w postaci uczniów naszej szkoły z klas gastronomicznych.
Skład poszczególnych drużyn:
Drużyna nr 1
Mirosław Księżuk - dyrektor biura poselskiego Pani Poseł na Sejm RP Teresy Hałas
Przemysław Solan - uczeń IV klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych
Drużyna nr 2
Andrzej Leńczuk – starosta krasnostawski
Weronika Krupa - uczennica III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie Kucharz
Drużyna nr 3
Janusz Cięciera - skarbnik powiatu krasnostawskiego
Karolina Kłonica - uczennica II klasy szkoły branżowej I stopnia w zawodzie kucharz
Drużyna nr 4
Renata Stangryciuk – sekretarz Urzędu Miasta Krasnystaw
Daniel Franczak - uczeń II klasy klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych
Poczynaniom podczas konkurencji bacznie przyglądało się Jury w składzie:
Dorota Sawa – Prezes zarządu Stowarzyszenia - Lokalna Grupa Działania "Krasnystaw PLUS"
Tomasz Kupian – przedstawiciel Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy
Aleksander Brylski - przedstawiciel Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy
Uczestnicy mieli do sporządzenia następujące dania:
Danie główne – Kopytka z sosem pieczarkowym i surówka z marchewki z chrzanem i śmietanki
Melodyjny deser – muzyczna wariacja, czyli to co w duszy gra.
Pierwsze miejsce zajęła drużyna nr 4 w składzie Renata Stangryciuk i Daniel Franczak.
Drugie miejsce zajęła drużyna nr 1 czyli Mirosław Księżuk i Przemysław Solan.
Trzecie miejsce ex aequo drużyna nr 2 i 3 czyli Andrzej Leńczuk i Weronika Krupa oraz Janusz Cięciera i Karolina Kłonica.
Uczniowie zaangażowani w przygotowanie wydarzenia: Bartłomiej Stojański, Patrycja Bartoszewska, Mateusz Czwórnóg, Zbigniew Wawryk, Olga Kociubińska, Natalia Ujma i Mateusz Szaron .
Nauczyciele odpowiedzialni za organizację Gotowania z VIP-ami:Katarzyna Mańko, Katarzyna Oleszczuk, Małgorzata Typiak, Agnieszka Pawlas i Agata Sadlak-Skrzypek.
Do zobaczenia w piątej edycji za rok.
