Na świetny pomysł wpadli uczniowie popularnej „Zetki”, czyli Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie. Otóż, żeby godnie uczcić mało jeszcze popularny Dzień Mężczyzn w dniu 10 marca br. zorganizowali wspaniałą zabawę pod nazwą „Gotowanie z vipami”. Data nie jest przypadkowa: w tym dniu w polskim Kościele katolickim obchodzone jest bowiem wspomnienie 40 Świętych Męczenników.
Do wspólnej zabawy zaprosili starostę Janusza Szpaka, wicestarostę Henryka Czernieja, przewodniczącego Rady Powiatu Marka Nowosadzkiego i dyrektora szkoły Wojciecha Maślonę. Zadaniem wymienionych panów było, aby wspólnie z uczniami przygotować dania gastronomiczne.
Wymieniona szkoła słynie ze specjalistów uczących się w Technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy niejednokrotnie zajmowali wysokie miejsca w ogólnopolskich konkursach. Wszystko przygotowano w profesjonalny sposób, w czym ogromna zasługa pań uczących w tym zawodzie.
Zaproszono więc profesjonalne jury, które miało za zadanie ocenić zarówno smak i wygląd potraw, jak też czystość pracy i bhp oraz dobór składników i kreatywność w wykonaniu surówki. Natomiast dwuosobowe drużyny miały za zadanie przygotować jako danie główne: zamojskie bitki z puree ziemniaczanym i „kreatywną” surówką, a na deser francuskie naleśniki z filetowaną pomarańczą
„Kucharze” uwijali się szybko, a w trakcie pracy musieli jeszcze odpowiadać na dość dociekliwe pytania padające ze strony prowadzących całą imprezę uczniów. Dowiedzieliśmy się m.in., że wicestarosta Henryk Czerniej zdecydowanie pewniej czuje się prowadząc auto, niż przy smażeniu naleśników.
Wszystkie potrawy były sporządzane pod kierunkiem pani Elżbiety Wójcik – prezes Izby Produktu Tradycyjnego i Lokalnego O/Lublin właścicielki restauracji Koncertowa w Lublinie oraz pana Jacka Jakubczaka – prezesa Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników w Regionie Lubelskim, którzy przewodniczyli jury.
Natomiast w trakcie pracy przy sporządzaniu potraw rozegrano quiz dotyczący zasad zdrowego żywienia, w którym zwyciężyli Sławomir Kamiński – rzecznik starostwa, Beata Korszla – dyrektor SOSW w Krasnymstawie i Mariusz Sapko – dyrektor Zespołu Szkół w Łopienniku Nadrzecznym.
Kiedy już patelnie ostygły, a członkowie jury posmakowali wszystkich przygotowanych potraw, pani Elżbieta Wójcik przedstawiła w niezwykle „smakowity” sposób werdykt. Otóż przyznano jednogłośnie cztery pierwsze miejsca z podkreśleniem, że te ogromne umiejętności należy wykorzystać i zorganizować podobną zabawę w roku przyszłym.
